Skip to content

Een fotoverhaal over onze bossen en de biodiversiteit.

Door de Bomen het Bos zien

Een pleidooi voor het behoud en het herstel.

Bomen stemmen met elkaar af dat hun kruinen niet met elkaar vergroeien zodat er ruimte tussen de boomtoppen blijft en zonlicht kan doordringen.
Zonlicht op de bodem is nodig zodat jonge boompjes kunnen groeien tot volwassen bomen.
De meeste biodiversiteit ontstaat als er voldoende variatie aan dood hout is: Staand en liggend hout in diverse verteringsstadia, in verschillende boomsoorten, dik en dun hout en op zonnige en beschaduwde plekken.
Bomen sluiten zich via de wortels tot een samengevlochten systeem aaneen. Door dit samengevlochten systeem ontstaat een sociaal netwerk dat een soort met elkaar verbindt, waardoor uitwisseling van voedingsstoffen plaatsvindt en er sociale netwerken ontstaan waardoor bomen elkaar ondersteunen.  
Symbionten (zoals de Vliegenzwam) leven samen met bomen op zo een manier dat zowel de schimmel als de boom voordeel halen uit de samenwerking.
Jonge boompjes hebben andere organismen nodig om bij de voedingsstoffen van de oude bomen te komen. Een schimmel zoals de peervormige stuifzwam zorgt daarvoor.
Tonderzwammen vormen een belangrijke schakel in de kringloop van het bos. Ze helpen om dode bomen af te breken en ze geven de voedingsstoffen vrij voor volgende generaties.
Saprofyten breken dode overblijfselen langzaam af. Wat er uiteindelijk overblijft, draagt weer bij aan de voedselrijkheid van de bodem .
Door tijdens je boswandeling niet alleen naar het bos te kijken, maar ook te letten op de onderlinge structuren en organismen, ga je echt door de bomen het bos zien. Door de opgedane kennis ben je in staat om de biodiversiteit in het bos te onderkennen om zo het behoud en het herstel van onze bossen te ondersteunen.

De huidige omvang en kwaliteit van onze bossen staat erg onder druk door stikstofdepositie, verzuring, uitdroging en nutrietenverlies. Deze effecten hebben grote gevolgen voor  de veerkracht en kwaliteit van onze bossen waardoor de biodiversiteit onder druk staat. Bron: Strategisch Bosbeleid Provincie Utrecht, pagina 3 (29 maart 2022).

”De afgelopen decennia is de verscheidenheid aan plant- en diersoorten sterk afgenomen door menselijk handelen. Veel bijzondere habitat is al verdwenen. Ontbossing ontneemt dieren hun leefgebied en versnippering van het bos zorgt ervoor dat ze niet of nauwelijks kunnen migreren. Voor veel soorten is het daardoor onmogelijk om een partner te vinden en zich voort te planten en een gezonde populatie te handhaven. Om de sterk dalende lijn in biodiversiteit te keren is behoud van het nog bestaande bos cruciaal: we streven naar Bending the Curve, het ombuigen van de neergaande lijn in een opgaande lijn” (Wereld Natuur Fonds)

Ik werk aan een serie om de verborgen schatten in het bos en zo de biodiversiteit onder de aandacht van het publiek te brengen.